Er is geen gebrek aan tech-talent. Er is gebrek aan bedrijven die kansen bieden

In Nederland is een gi-gan-tisch gebrek aan tech-talent. Er is zelfs een heuse war for talent gaande. De helft van de ICT-vacatures wordt dan ook beschouwd als moeilijk vervulbaar. (Bron: Business Insider De Nederland & Salesforce). Dat terwijl er bij TechMeUp zo’n 85 gediplomeerde kandidaten staan te springen om een baan in de sector. Is er wel een gebrek aan talent? Of is er een gebrek aan bedrijven dat dit talent de kans op werkervaring biedt?

Talent gezocht. Of toch niet?
Een talent is iemand die het vermogen heeft om uit te blinken in een of meerder vakken of vaardigheden. Zo’n talent is vaak aangeboren. Echter, de bijbehorende kennis en vaardigheden ontwikkelen zij door ervaring. Werkervaring. Heel simpel. Toch is dit iets wat soms ónmogelijk lijkt. Zelfs voor startersfuncties heb je momenteel een aantal jaren ervaring nodig. Maar waar doe je die dan op? Gratis stages of werkervaringsplekken terwijl je ook gewoon je huur moet betalen?

De ideale kandidaat
Volgens onderzoek van HeadFirst zal de groei van het aantal techvacatures ook de komende jaren nog onverminderd hard doorgaan. Om in de vraag te voorzien wordt momenteel veel buiten Nederland gezocht. Simpelweg omdat er gezegd wordt dat de gedroomde kandidaat niet binnen de grenzen te vinden is. Naar welk profiel zoeken we dan? Welnu: de droomkandidaat als het gaat om tech talent is voor veel bedrijven -even gechargeerd- een multitaskende Nederlander (althans, hij of zij spreekt goed Nederlands). Het liefst met een aantal jaren ervaring. Iemand die wil leren en zichzelf relatief zelfstandig verder ontwikkelt in het vakgebied en akkoord gaat met een lager startsalaris. Of in het andere geval, een lager salaris in ruil voor een nobel gedachtegoed. Kortom: wat ze eigenlijk zoeken is een medior -met enkele jaren ervaring- die voor een starterssalaris aan de bak wil. Niet gek dat veel talent remote vanuit niet-Westerse landen werkt waar de leefomstandigheden beduidend minder kostbaar zijn dan in ons land.

Volop talent beschikbaar in Nederland
Is er dus gebrek aan talent of is er een gebrek aan bedrijven dat talent de kans op ervaring biedt? Op een plek -tegen een eerlijk starterstarief- waarbij de werknemer met begeleiding of extra scholing niet alleen zelf verder ontwikkelt, maar ook het bedrijf hierin laat groeien? Moeten we misschien wat water bij de wijn doen als het gaat om 100% native Nederlands? Mag Engels als voertaal misschien ook? Zouden bepaalde soft skills in teams ook niet van ongekende waarde zijn?

85 talenten beschikbaar
Bij TechMeUp hebben we zo’n vijfentachtig gediplomeerde talenten voor je klaarstaan. Zoekend naar een plek waar ze hun vaardigheden nog verder kunnen ontwikkelen. Ambitieus, zeer welwillend en mega gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan het bedrijf dat hen deze kans biedt. Ook komt er binnenkort nog een behoorlijk aantal op de markt waarvoor je altijd even bij ons kunt aankloppen.

Wat zoek jij?
Als Stichting met een missie om een betere afspiegeling van de samenleving in tech te bereiken, zijn we benieuwd naar wat voor kandidaten jij (HR, Recruiter, bedrijfseigenaar) op zoek bent. Wat zijn je verwachtingen? Hoe ziet het ideale profiel (van een startersfunctie) eruit? Heb je misschien 5 minuutjes de tijd om onze enquete in te vullen? Met jouw hulp kunnen we potentieel tech talent nog beter begeleiden in hun omscholing naar een baan in de sector.

Volgende
Volgende

(Tech)starter aannemen? Alleen maar voordelen!